Blagdanska pogača

Priprema:

Pomiješati brašno sa suhim kvascem.
U posudu staviti sir s vrhnjem i umutiti s jajima. Zatim dodati šećer, rastopljeni maslac i koricu limuna. Sve sastojke pomiješati da se sjedine lagano dodajući brašno. Pripremljeno tijesto staviti da naraste. Kada je tijesto naraslo ponovo ga premijesiti pa pustiti da se udvostruči. Postupak ponoviti još jednom i kada je tijesto dovoljno naraslo, oblikovati u pletenicu te staviti u namašćen kalup za pečenje. Peći u pećnici na 180 °C oko 50-60 minuta. Pred kraj pečenja pogaču premazati umućenim žumanjcima kako bi dobila zlatnu boju. Obojena jaja mogu se servirati i poslužiti na pogači.

Sastojci:

800 g glatkog brašna
200 g Meggle maslaca
200 g Meggle svježeg sira s vrhnjem
4 jaja
2 žumanjka
6 kuhanih jaja
200 g šećera u prahu
20 g suhog kvasca
1 žličica korice limuna