Naši vjerni partneri:

MEGGLE osvojio čak devet Zlatnih medalja za kvalitetu Njemačkog poljoprivrednog društva

Čak je devet MEGGLE proizvoda osvojilo “Zlatnu medalju” Njemačkog poljoprivrednog društva (DLG). Za MEGGLE je ovo posebno priznanje i potvrda vrhunske kvalitete proizvoda, a posebno nas raduje da je MEGGLE “Zlatnu medalju” osvojio u kategoriji  “Dugogodišnja kvaliteta proizvoda”

Zbog još uvijek postojeće pandemije ove se godine nije mogla održati službena dodjela nagrada Njemačkog poljoprivrednog društva (DLG). No, unatoč svemu, kolege u Njemačkoj  imaju itekako razloga za slavlje, jer smo kao tvrtka osvojili devet Zlatnih medalja u kategoriji potrošačkih proizvoda.

Već pet godina zaredom MEGGLE za svojih osam proizvoda osvaja Zlatne medalje, a ovogodišnja priznanja potvrđuju nepromjenjivu, visoku kvalitetu naših proizvoda.

Izrazito nas raduje da je MEGGLE, u ožujku ove godine, po 30. put osvojio „Nagradu za dugogodišnju kvalitetu proizvoda“, koju također dodjeljuje DLG. Tom se nagradom MEGGLE pridružuje drugim poznatim tvrtkama mljekarske djelatnosti u  Njemačkoj.

Ovo su naši dobitnici Zlatnih medalja prilikom proljetnog ispitivanja 2021. godine u Njemačkoj:

MEGGLE Feine Butter / Fini maslac 250g
MEGGLE Joghurtbutter / Maslac s jogurtom 250g
MEGGLE Streichzart mit Joghurt / Extra maziv s jogurtom 250g
MEGGLE Streichzart ungesalzen / Extra maziv bez soli 250g
MEGGLE Streichzart gesalzen / Extra maziv slani 250g
MEGGLE Kräuterbutter Rolle / Maslac sa začinskim biljem u roli 125g
MEGGLE Knoblauchbutter Rolle / Maslac sa češnjakom u roli 125g
MEGGLE Die Kräuter-Tube / Maslac sa začinskim biljem u tubi 80 ml
Markenbutter Süßrahm ungesalzen 2 kg Block / Maslac s brendom iz slatkog vrhnja bez soli u bloku od 2 kg

Naši vjerni partneri:

Naši vjerni partneri:

Sitno brojimo do početka još jedne školske godine!

Nakon dugog i bezbrižnog ljeta tijekom kojeg su se bistre glavice  vaših klinaca, nadamo se, pošteno odmorile, vrijeme je da ih pripremite za školske obveze i izazove koji su pred njima.

Početak školske godine uz kvalitetnu pripremu ne samo da nije težak, već može biti i izuzetno zabavan!

Zato smo za vas, dragi Gourmeggleovci, pripremili savjete, akcije,  jednostavne recepte i male trikove koji će vam olakšati povratak u uobičajeni radni, školski i životni tempo.

Pri pripremanju MEGGLE lunch paketa ili užine za svoje dijete, obratite pozornost na ravnotežu između zdrave hrane i nečega što će vaše dijete zapravo pojesti (a ne zamijeniti s prijateljima ili ostaviti u torbi). Kako bismo vam pomogli pronaći tu ravnotežu, nudimo sljedeće savjete za #najbolji dječji obrok:

✎ Planirajte unaprijed

✎ Obavite nabavku namirnica prema planu

✎ Planirajte zdrave, hranjive i nutritivno balansirane obroke

✎ Obratite pažnju na veličinu obroka

✎ Postanite/ostanite kreativni

✎ Budite praktični

✎ Uključite djecu u proces pripreme njihovih obroka

Motivirajte ih i iznenadite malom POST-IT porukicom na pakiranju za užinu, podići ćete im raspoloženje i utješiti ih 😊

Također, potičite djecu da vam se pridruže u aktivnostima u kuhinji, zatražite njihovu pomoć u odabiru hrane koju ćete im pripremati za školu i, ovisno o njihovoj dobi ili razini vještine, uključite ih u pripremu. Iznenadit ćete se koliko zabavno i veselo će im vrijeme s vama biti, koliko sigurno i važno će se osjećati. Iskoristite to zajedničko vrijeme provedeno u zabavnoj pripremi hrane za razgovor o školi i njihovim hobijima van škole, potaknite ih da vam pričaju čemu se vesele.  Spomen susreta sa školskim prijateljima razvući će osmjeh na lice svakog djeteta, neovisno o uzrastu, a svaku eventualnu nelagodu izbrisati trenutno.

Za kraj, isprintajte MEGGLE raspored sati kojeg smo za vas pripremili, a koji vaša djeca bojicama mogu ukrasiti. Kroz igru i zabavu sve je lakše!

Naši vjerni partneri:

Naši vjerni partneri:

Zasučite rukave, kreće drugi krug Dvoboja u vrhnju i šlagu!

Kako ste, Gourmeggleovci naši? Veselite li se povratku uobičajenom radnom i životnom tempu, druženju s prijateljima, prepričavanju ljetnih zgoda i nezgoda, i možda malo ugodnijim, hladnijim danima koji su kao stvoreni za kuhanje? Razmišljate li možda okušati se u pripremanju zimnice, kuhanju finog pekmeza kojeg ćete poklanjati samo jako dobrim prijateljima? Prije nego li krenete entuzijastično pohoditi prepune tezge tržnica u potrazi za najpovoljnijim i najkvalitetnijim ulovom rajčica – šljivarica koje su idealne za pripremanje soka ili umaka od rajčice kojeg ćete pohraniti za dugu zimu, zastanite;  za vas smo pripremili nove „dvobojske“ izazove!

Vjerujemo da prštite energijom i da će vaš entuzijazam doći do izražaja sudjelovanjem u drugom krugu naših zabavnih i jednostavnih kulinarskih pripetavanja. Da, od 1. rujna na repertoaru svih Gurmeggleovaca, a i onih koji će to tek postati, je još jedan Dvoboj u vrhnju, a dva tjedna kasnije, 15. rujna, započinje i Dvoboj u šlagu. Dva jednostavna, a jako ukusna jela (točnije jedno slano jelo, i jedna fina slastica – klasici u našim kuhinjama) čekaju vas kao kulinarski izazov u kojem ćete moći pokazati svo svoje umijeće, kreativnost i borbenost u srazu s vama omiljenom osobom – protivnikom kojeg ćete vi odabrati da se s vama natječe u dvoboju.

Pratite naše objave na Facebook stranici MEGGLE Hrvatska, promislite koga biste željeli vidjeti nasuprot sebe u zabavnom kulinarskom dvoboju i poželite MEGGLE ukusne nagrade koje čekaju pobjednika dvoboja! Pobjeda je zagarantirana!

Naši vjerni partneri:

Naši vjerni partneri:

Tick Tock it’s coffee o’clock!
Ledene kave MEGGLE Iced Coffee – idealne kada chefovima treba pauza i osvježenje!

Dragi naši Gourmeggleovci, kada vam u kuhinji bude prevruće, kada vam samo treba lagana pauza i osvježenje, vrijeme za vas ili vam se silno pije kava nudimo vam čak tri ukusna rješenja!

Rashlađene pomno osmišljene kombinacije kave i našeg visokokvalitetnog mlijeka svojim će vas  superiornim okusima osvježiti, energizirati, oraspoložiti  i priuštiti vam pravi užitak.

Jer znamo koliko vi volite uživati.

Našoj ledenoj kavi MEGGLE Iced Coffee Caffe Latte pridružili smo još dva neodoljiva okusa ledene kave – MEGGLE Iced Coffee Espresso Macchiato i MEGGLE Iced Coffee Cappuccino.

I da! Da ne zaboravimo, sve tri ledene kave pripremili smo sa smanjenim udjelom šećera 😉 Tako da nemajte straha, bit će mjesta i za desert o kojem razmišljate 😊

Postoji li pravi trenutak za kavu? Za naše ledene kave trenutak je uvijek pravi!

Osvježite se kada god vam osvježenje treba, stisnite „pauzu“ i…  

Tick Tock, it’s coffee o’clock – tvoj dan, tvoja pravila! 

Uživajte!

Naši vjerni partneri:

Naši vjerni partneri:

Počeci uvijek nose nešto novo.  Tako smo i mi početkom ove godine donijeli važnu odluku koje se čvrsto držimo i ona nas na profesionalnom području sve više raduje. Naime, iako nam je to bio imperativ i ranije, ove smo se godine još konkretnije i odlučnije usmjerili na komunikaciju i prezentaciju MEGGLE proizvoda bespogovorno stavljajući  potrošače i njihove potrebe u prvi plan.

Nema proizvoda, a ni brenda bez zadovoljnih i sretnih potrošača. To je osnovna spona i  radimo punim srcem kako bi ona postala još čvršća te kako bi svi koji biraju MEGGLE proizvode za svoje saveznike – što u pripremi hrane u kuhinji, što kao gotove obroke – u svakome trenutku znali da su u stvaranje naših proizvoda utkani tradicija, znanje i moderan, odnosno suvremen pristup. Kvaliteta MEGGLE proizvoda pritom ostaje na onom visokom nivou na koji su potrošači navikli.

REDIZAJN PAKIRANJA I INTERNETSKE STRANICE

No, vrijeme ide i valja mu se prilagoditi pa tako i mi prateći potrebe tržišta i suvremeni pristup polako i nježno mijenjamo prepoznatljiva ruha naših proizvoda. Tako su do sada redizajn pakiranja dobili mnogima omiljeni namaz Alpinesse, MEGGLE Premium maslac, a krajem srpnja novi izgled dobit će i popularni MEGGLE Vajkrem.

I dalje ćete nas prepoznati po plavoj djetelini s tri lista i našem imenu uz nježni, modernizirani dizajn pakiranja proizvoda. A ista ta djetelina i dalje se nalazi na našim internetskim stranicama u Hrvatskoj i Sloveniji koje smo također ove godine osvježili i osuvremenili te polako i promišljeno radimo dalje.

PARTNERI I POKRETAČI!

Pokreće nas snažna želja da našim potrošačima budemo najbolji izbor, partneri u pripremi jela, vjetar u leđa ma koliko vješti bili u kuhinjama te onaj netko koga će moći konzultirati kako bi im obrok ispao baš po njihovoj mjeri. U kuhinji se treba zabaviti, igrati, opustiti, stvarati i onda tu senzacionalnu energiju kroz uživanje u obrocima dijeliti s drugima. Ako možemo pritom pomoći i na neki način doprinijeti, naša misija je ispunjena u potpunosti!

Zato smo, podsjetimo, u ožujku ove godine i pokrenuli novu platformu, odnosno zajednicu www.gourmeggle.hr, gdje naši potrošači mogu pronaći inspiraciju za pripremu obroka i sudjelovati u Gourmeggle izazovima te otkrivati i osnaživati chefove u sebi.

Radni i kreativni ostatak godine je pred nama.

Do kraja godine pripremamo još nekoliko novosti što se tiče širenja asortimana, redizajna i podizanja kvalitete naših proizvoda, ostanite uz nas i sve doznajte na vrijeme!

Hvala što ste s nama i uživajte u MEGGLE proizvodima i sadržaju koji s vama dijelimo!

Naši vjerni partneri:

Naši vjerni partneri:

Krajem proljeća smo se priključili projektu Chill&Grill 2021. te smo kao službeni partner događanja s organizatorima – 24sata i missGastro- obišli zagrebački Bundek, Katakombe u Osijeku, Park Prirode Učku u blizini Rijeke te Park prirode Zvončac u Splitu.

Tamo smo svakog vikenda od 22. svibnja do 12. lipnja roštiljali s odabranim timovima koji su pobijedili na ranije organiziranom natječaju Chill&Grill-a 2021.

Odlično smo se zabavili, kreirali razne delicije s MEGGLE proizvodima i zaista stvorili uspomene kojih ćemo se rado sjećati.

A onda? Onda se dogodilo da su popustile mjere i Chill&Grill 2021. dobio je onaj oblik koji nas je sve ipak najviše radovao. Festival druženja, hrane pića, pjesme i plesa trajao je od 24. lipnja do prošle nedjelje, 4. srpnja, na zagrebačkom Jarunu.

Hvala svim posjetiteljima koji su došli, dijelili s nama dobru vibru i sjajnu energiju, pjevali, plesali i uživali u delicijama i piću!

MEGGLE je zaista radostan što je chillao i grillao s vama.

Do neke sljedeće zgode dijelimo s vama nešto fotografija s festivala na Jarunu!

I još samo za kraj – kuhajte i dalje, volite kuhanje još više, eksperimentirajte, činite to sa strašću i ljubavlju, kuhajte za sebe, za one koje volite, samo pustite tog chefa u vama da zablista. Mi znamo da ga imate😉

Naši vjerni partneri:

ZAGREB, 21.05.2021.

Jeste li chef svog roštilja?
Chillajte i grillajte uz MEGGLE i 24 sata

Jeste li već postali chefovi svojih kuhinja?

Kako napredujete?

Ako ste ovladali kulinarskim vještinama u svojoj kuhinji ili ste na putu stjecanja iskustva i učite sve više, pozivamo vas da zajedno s nama postanete pravi chefovi i u pripremi roštilja. Budući da nam je osnovna ideja vama, našim dragim potrošačima, pružiti najkvalitetnije mliječne proizvode te podršku i savjete prilikom pripreme jela, ovog smo se proljeća priključili još jednom gastro projektu. Riječ je o događanju Chill&Grill2021. kojeg i ove godine organiziraju 24sata i miss7gastro.hr portal.

Roštiljanje na otvorenom počinje ove subote, 22. svibnja, na zagrebačkom Bundeku, nakon čega sljedeće tri subote palimo vatru i pripremamo grill delicije u Osijeku, Rijeci i Splitu. MEGGLE Hrvatska se, uz organizatore i ostale partnere, pobrinuo da prijavljeni timovi dobiju sve potrebne namirnice za pripremu savršenog roštilja.

I tu priča ne staje. Kako vas nagrađujemo u sklopu naše Gourmeggle.hr zajednice, gdje kroz razne recepte i natječaje koje organiziramo u vama želimo pobuditi ili rasplamsati postojeću strast prema pripremi jela, tako smo sličnu stvar odlučili realizirati i kroz projekt Chill&Grill. Kao službeni partner događanja, u suradnji s 24sata, organizirali smo za vas natječaj u kojem možete sudjelovati tako da pošaljete fotografiju svog specijaliteta s roštilja koji uključuje MEGGLE proizvode i opišete ga u rimi, a svoju prijavu možete ostaviti OVDJE.

Ako kliknete na link iznad doznati ćete i kako pripremiti savršenu pljeskavicu te naan, i više nego dostojnu zamjenu klasičnom kruhu ili lepinji te idealnom prilogu jelu s roštilja.

Budite kreativni. Neka se chef u vama oslobodi još više.

OSIJEK, 28.05.2021.

Chill&Grill 2021. & MEGGLE – ove subote se roštilja u Osijeku

Nakon prošlotjednog roštiljanja na zagrebačkom Bundeku ove se subote družimo u Osijeku.

U sklopu ovogodišnjeg Chill&Grill 2021. projekta u organizaciji 24sata i portala miss7gastro.hr družimo se i ove subote, 29. svibnja 2021., u parku kod katakombi u Osijeku.

Ponovo je na jelovniku priprema slasnih jela s roštilja začinjenih i oplemenjenih MEGGLE proizvodima.

Nadamo se da nas u sjajnoj zabavi kiša neće omesti ni ove subote i da će dobitnička ekipa koju čine Valentina Pleša i njen „Dream team“ pripremiti slasne obroke, dobro se zabaviti i ponijeti sjajne uspomene.

I tu ne stajemo…

Našom zajednicom Gourmeggle.hr cilj nam je probuditi i ohrabriti chefove u vama da se raspojasaju, zažive u punom smislu i kreiraju neopisivo slasne kulinarske čarolije. Ako to vješto činite unutar četiri zida svoje kuhinje sigurno to možete i roštiljajući, zar ne? Pravim chefovima ni nebo nije granica. U sklopu projekta Chill&Grill 2021. MEGGLE je u suradnji s 24sata organizirao i natječaj u kojem darujemo čak tri dobitnika. Ako smatrate da ste fenomenalni u pripremi roštilja pošaljite fotografiju svog specijaliteta s roštilja koji uključuje MEGGLE proizvode te uz fotografiju priložite kreativan opis jela u obliku rime. Tri najoriginalnije prijave nagrađujemo poklon paketom. Svakako se prijavite (malo da pomognemo – odite na ovaj link 😉 ).

Ni tu nam nije kraj!

U suradnji s 24sata donosimo vam i recept za pripremu slasne piletine punjene MEGGLE kajmakom omotane špekom. Kako drugačije nego na roštilju.
Cijelu pripremu ovog zaista ukusnog jela u videu prezentira Marko Palfi.

Za kompletni obrok uz piletinu servirajte salatu koju je Marko Palfi pripremio od sezonskog povrća i MEGGLE Alpskog bijelog sira i otkrijte još jedan provjereno ukusni recept kojim ćete razgaliti nepca svoje obitelji i prijatelja u toplim danima koji slijede.

Obećali smo vam sjajno proljeće, zar ne?

Bit će i ljeto.

RIJEKA, 4.06.2021.

Ove subote roštiljamo u Rijeci!/h2>

Odlično proljetno raspoloženje chillanja i grillanja iz Osijeka ove subote donosimo predivnoj Rijeci.

Sunce će nam biti naklonjeno i ovoga puta, kažu prognostičari tako da za pobjednički tim Mije Hrlec naziva „Ovde nitko nije normalan“ nema nikakvih prepreka da se u Parku prirode Učka odlično zabave te zahvaljujući organizatorima – portalima 24sata i miss7gastro te MEGGLE-u, kao jednom od službenih partnera – pripreme sjajne specijalitete na roštilju.

Podsjetimo, ovogodišnje izdanje Chill&Grill 2021. projekta prvu se subotu održalo na zagrebačkom Bundeku, a prošle smo se subote uistinu dobro najeli i zabavili u Osijeku.

Veseli nas kao partnera Chill&Grill 2021.  što se ljudi „igraju“ pripremajući onaj svima nam dobro znani roštilj i pomiču vlastite granice pripreme i pečenja samoga roštilja. Možemo reći da je sve i jedan tim do sada pokazao da ima chefa u sebi i da im samo treba mali poticaj da se iskažu.

Osim što ćemo posjetiti Kvarner podsjećamo vas sve da smo s 24sata pokrenuli i mali nagradni natječaj na kraju kojega ćemo čak tri dobitnika nagraditi MEGGLE paketima u vrijednosti od 300 kuna.

Od vas se traži da prije svega budete pravi MEGGLE chef, zasučete rukave, pripremite sjajan obrok na roštilju uz upotrebu naših proizvoda i fotografirate svoje kulinarsko remek-djelo. Osim toga, mi nekako vjerujemo da niste samo chefovi kada je kuhinja u pitanje već da ste maheri i s riječima pa nam jelo opišite u rimi. Sve treba poslati završno s 12. 06. na 24sata, a kako to konkretnije učiniti pročitajte ovdje.

Za dobar desert potražite i recept na našoj gourmeggle.hr zajednici.

Zabavimo se skupa, igrajmo se u pripremi hrane…neka nam stvaranje slasnih zalogaja bude veselje!

SPLIT, 11.06.2021.

Miris roštilja širit će se i Zvončacem

Bliži se kraj našim Chill&Grill 2021. putovanjima po Hrvatskoj. Ove subote je četvrti put kako se u sklopu ovog projekta kojeg organiziraju 24sata i miss7gastro portal družimo s najboljim timovima i s njima roštiljamo na odabranim lokacijama u Hrvatskoj. Nakon Zagreba, Osijeka i Rijeke ove smo subote, 12.06., u Splitu u Parku prirode Zvončac, gdje nam umijeće roštiljanja prezentiraju Matko Jukić i njegova pobjednička ekipa.

Ako je suditi prema dosadašnjim grill susretima i ovo u Splitu bit će za pamćenje.

Za potpuni užitak u pripremi jela savjetujemo da dodatnu inspiraciju potražite na našoj stranici gourmeggle.hr, gdje smo za vas pripremili razne recepte, ali i nagradne natječaje.

Javit ćemo se iz Splita, a do tada nam vi možete pisati na naše društvene mreže – Facebook i Instagram što najviše volite jesti pripremljeno na roštilju i koji od naših proizvoda najčešće i za što koristite prilikom roštiljanja?

P.S. Šapnut ćemo vam još da se za 4. srpnja na zagrebačkom Bundeku priprema još jedno događanje u sklopu ovogodišnjeg izdanja Chill&Grill-a. Ostanite uz nas, pratite nas na društvenim mrežama, jer uskoro donosimo više informacija o događanju.

Pokažite koliko ste vješti u kuhinji i odazovite se našem prvom dvoboju!

Priprema, pozor, krećemooo!

Dragi Gourmeggleovci, započeli su naši dvoboji, točnije onaj u vrhnju: zasučite rukave i pokažite da ste Chef svoje kuhinje!

Dvoboj se održava na MEGGLE Facebook stranici i traje do 15.05., pridružite nam se, pozovite nekoga koga smatrate jednako dobrim u kuhinji kao što ste i vi sami (pssst – ili nekoga za koga držite da bi se trebao još malo izvještiti 😉 ) i pozovite ga da se i on odazove dvoboju. Čekamo vas, a najbolje od vas čekaju ukusni paketi MEGGLE proizvoda!

Gourmeggle – mjesto druženja i inspiracije za već ostvarene, ali i chef-ove u nastajanju!

Koliko se spretno i lako snalazimo u našim kuhinjama mogli smo otkriti zadnjih godinu dana kada su ugostiteljski objekti zbog pandemije bili zatvoreni, a hranu smo mogli samo naručiti ili je pripremiti kod kuće. Neki su sjajno plivali kulinarskim morima, neki su surfali oceanima, a neki su pokušavali zaplivati pretražujući internet, birajući brojeve telefona majki, baka, teta, očeva, djedova kako bi im dali savjete za što lakšu i bržu pripremu jela.

Iako su se restorani otvorili za očekivati je da će se druženja u domovima nastaviti i dalje te da će nam savjeti, priprema lakih i brzih recepata i sve bolje snalaženje u kuhinji ostati važni.

Gourmeggle.hr zajednica je koju je pokrenula tvrtka MEGGLE Hrvatska sa željom da potrošačima pruže pomoć u kuhinji, daju inspiraciju, probude kuhara u svakome od njih te s vremena na vrijeme nagrade njihovo snalaženje u pripremi jela. Ovom platformom MEGGLE nastoji širiti i poticati uživanje u jelu uz obitelj i prijatelje, u vlastitom domu, spravljenom s lakoćom, jednostavnošću i uz kreativni gušt.

Gourmeggle – Chef svoje kuhinje može biti baš svatko tko se inspirira na gourmeggle.hr platformi i pripremi neki objed prema tamo objavljenim receptima.

„Htjeli smo našim potrošačima pokazati da ih čujemo, vidimo i pratimo te da im, osim kvalitetom proizvoda koje plasiramo u trgovinama, želimo biti pomoć, podrška i navijači prilikom njihovih svakodnevnih snalaženja u kuhinji. Mi u MEGGLE Grupi proizvodimo mlijeko i mliječne proizvode pa je bilo logično da se zadržimo tu gdje smo „kod kuće“, ali i da barem virtualno proširimo naš MEGGLE obitelj. Zato naše vjerne potrošače pozivamo da nam se pridruže u stvaranju ukusnih jela i inspiriraju nas svojim pripremljenim jelima – da skupa s nama postanu Gourmeggleovci. U skorije vrijeme na gourmeggle.hr pripremamo za njih i neke interesantne dvoboje u kojima će nam pokazati koliko su se izvještili u kuhinji i pokazati tko je veći Gourmeggleovac. Naravno, njihov angažman ćemo i nagraditi“, ispričala je Marica Oroz, voditeljica marketinga za Jugoistočnu Europu.

Gourmeggle – Chef svoje kuhinje zaživio je ne samo na spomenutoj internetskoj stranici, već i na kanalima društvenih mreža tvrtke MEGGLE – Instagramu i Facebooku.

Kako poručuju iz tvrtke MEGGLE Hrvatska svi su dobrodošli pridružiti se zajednici Gourmeggle kuhara, bilo da su početnici ili vrsni chef-ovi.

Kako se borimo s posljedicama zatvaranja restorana? – Dining in is new dining out

Lockdown, rad od kuće i online škola – nije bilo lako prilagoditi se novim okolnostima življenja zadnjih godinu dana. Krajem studenog 2020. barovi, restorani i ugostiteljski objekti zatvorili su svoja vrata po drugi put u zadnjih godinu dana.

„Novo normalno“ zasigurno kao jednu od posljedica ima porast potrošnje na prehrambene namirnice (i alkohol?) i povećan broj pripremljenih obroka kod kuće. Doživljaj restorana i ugodno druženje uz hranu tako je silom prilika dobilo svoju kućnu verziju koja je, uz nepostojanje alternative, potakla ljude da porade na svojim dosad prosječnim ili (ne)postojećim kulinarskim vještinama.

Također, postoji jasna veza između povećanja druženja uz jelo kod kuće i vrste kuhinje na našim tanjurima. U vrijeme zatvorenih restorana postali smo hrabriji u kuhanju, avanturistički smo nastrojeni i skloniji smjelijim iskoracima u kuhinji u smislu isprobavanja novih okusa i jela, poput kineske i meksičke.
Iako je posljednjih godina bilo jasno da se povećao broj kupaca koji su, tražeći uzbudljivije okuse kod kuće, ulazili u odjeljke trgovina koji su nudili namirnice potrebne za pripremu jela nekih svjetskih kuhinja, ograničenje u radu restorana razlog su ubrzanog rasta prodaje takvih namirnica u trgovinama.
Naravno, stvaranje osjećaja restorana u vlastitom domu zahtijeva određenu razinu samopouzdanja kao kuhara. No Hrvati su se pokazali spremnima za taj izazov.
Od prvog zaključavanja, svaki peti čovjek proveo je vrijeme poboljšavajući svoje kulinarske vještine, a dvije petine kaže da uživa u kuhanju više nego ikad prije [Izvor: Tesco research, April 2020].

Za mnoge će ova ponovna ljubav prema boravku u kuhinji, usavršene tehnike i proširena paleta okusa trajno ostati i promijeniti naše navike. Za očekivati je da će i nakon otvaranja restorana većina ljudi i dalje radije ostajati kod kuće i pripremati druženje uz jelo za svoje prijatelje i obitelj.
Međutim, pandemija Covid-19 i zatvoreni restorani nisu jedini čimbenik koji utječe na nove navike i sklonost ljudi ; ekonomska neizvjesnost tu igra veliku ulogu. Budući da su upravo izlasci petkom navečer u restoran ili kvartovski kafić često prva žrtva štednje, vjerojatno će se ‘avantura s hranom’ i dalje premještati iz restorana u dom.
Kao rezultat toga, odluka o zalogaju i piću u restoranu promišljat će se više i dešavati rjeđe, što će prigodu druženja uz jelo kod kuće učiniti češćom, ugodnijom i za svačiji budget prihvatljivijom.
Na kraju, taj trend smo vidjeli i nakon prvog lockdown-a, gdje su posjeti restoranima ipak bili rjeđi.
Ostaje nam samo nadati se da će nam novonastale navike rekreiranja restoranskog iskustva kod kuće donijeti više bliskosti s prijateljima i obitelji, a ta neformalna druženja, gdje se svatko može prilagoditi svom osobnom ukusu i gdje je sve u dijeljenju i osjećaju bliskosti u toplini doma, donijeti neku novu vrijednost našim životima koji su pandemijom trajno (?) promijenjeni.