Kada u kuhinji koristiti klasični maslac, a kada onaj slani?

Čak je i američka kulinarska TV zvijezda i autorica brojnih kuharica Julia Child rekla: „Jedino bolje od maslaca jest još maslaca“.

Ne postoji kolač, keksić ili bilo koji desert koji će biti jednako ukusan pripremali ga s maslacem ili primjerice sa stolnim margarinom.
Ista je stvar i s umacima, pečenjima, svim vrstama jela koja nam ispunjavaju usta onim posebnim okusom punoće i zovu na još.

To zaista jedino može maslac. Usudit ćemo se reći da je gotovo nevjerojatno da ga ikada s trona skine ijedna druga masnoća koju dodajemo jelima.

KADA KORISTITI SLANI, A KADA KLASIČNI MASLAC?

Klasični maslac bez ikakvih dodataka najbolje je koristiti za pripremu tijesta i svih vrsta jela. Maslac bez dodatka soli odličan je prilikom pripreme raznih pečenja, peciva i slastica, jer većina recepata zahtijeva dodavanje soli, što znači da korištenje slanog maslaca pri pripremi keksića, kolača ili pita može rezultirati preslanim slasticama.

Slani maslac je pak odličan kao namaz, ali i njega koristimo u kuhinji. Njega možete koristiti u receptima za koje stvarno želite okusiti slanost, iako, napominjemo – valja obratiti pažnju na korištenje soli mimo samog maslaca kako ne biste presolili hranu koju pripremate.

Ako prilikom pripreme pečenja na raspolaganju imate samo slani maslac umanjite dodatak soli u pripremi jela. Sol se naknadno uvijek lako dodati pripremljenom jelu.

Ako je pak obrnuta situacija i na raspolaganju kao namaz ili pri pripremi jela imate samo klasični maslac, bez dodatka soli, lako ćete je nadomjestiti.