PUNJENA JAJA – OMILJENA USKRŠNJA POSLASTICA

Par trikova uz koje će uvijek izgledati savršeno, a okusom zadiviti svakoga

Punjena jaja neizbježna su i ukusna poslastica koju pripremamo za Uskrs, no mogu se poslužiti i tijekom cijele godine!

Kako bi punjena jaja izgledom zaista bila besprijekorna, važno je povesti računa o tome kako kuhamo jaja. Koliko dugo se trebaju kuhati, kako postići da jaje ne pukne, samo su neka od pitanja koja nas posebno muče u ovo doba godine. Bitno je da su jaja koja kuhate svježa, a jesu li uistinu svježa možete provjeriti na slijedeći način: jaje uronite u čašu vode – ako potone na dno znači da je svježe, a ako ostane plutati na površini, ono je nažalost staro.
Tvrdo kuhano jaje dobit ćete ukoliko ga kuhate 10 do 12 minuta. Kako bi izbjegli pucanje jaja povedite računa da jaja izvadite iz hladnjaka dva sata prije kuhanja te ih ostavite na sobnoj temperaturi.
Iako tehnički nije krivo jaja staviti u kipuću vodu kako bi ih kuhali, predlažemo da jaja stavite u vodu koja je mlaka i koja nije zakipjela.

S obzirom da su kod punjenih jaja prezentacija i atraktivnost jako važni, tijekom kuhanja dodajte žlicu octa, a kad su gotova, izvadite ih žlicom i ubacite ih u ledeno hladnu vodu. Time ćete izbjeći stvaranje zelenog obruba oko žumanjka. Ukoliko dodate malo soli u vodu u kojoj ih kuhate, dodatno ćete spriječiti moguće pucanje jaja.

Jednom kad su jaja skuhana na pravi način te ohlađena, prerežite ih uzdužno kako bi bila što stabilnija na tanjuru. Nakon što žlicom izvadite žumanjke, možete ih pomiješati s kojim god sastojkom poželite. Predlažemo da ih povežete senfom, majonezom ili vrhnjem. Možete dodati i malo limunova soka, to će im dati svježinu.

Jaja će biti šarenija i ako u smjesu zgnječenih žumanjaka naribate mrkve i dodate nasjeckanih začina kao što su celer, vlasac ili majčina dušica. Da bi bila zasitnija, u smjesu možete ubaciti nasjeckane komadiće skuhane piletine ili kozice, koje možete cijele staviti i na vrh kao ukras.

Na kraju, punjena jaja možete puniti s ama baš bilo čime – začinite žumanjke soli i paprom, povežite senfom, majonezom ili MEGGLE vrhnjem, te dodajte sastojke koje želite – sitno sjeckanu sušenu rajčicu, plemeniti sir, losos, sitno sjeckanu piletinu ili kozice, a i s tunom su jako ukusni. Poigrajte se sa sastojcima, i dajte svojoj mašti na volju. U slast!