Rižoto sa šparogama

Priprema:

Priprema 40 min

1. Šparoge operite i očistite (odrežite i bacite donje tvrde dijelove, cca 3-4 cm na svakoj stabljiki).
2. Oprane i očišćene šparoge narežite (otrgnite) na komade od cca 3 cm, stavite ih u proključalu vodu i kuhajte 2 minute te odmah ocijedite i polijte hladnom vodom.
3. Na malo maslinovog ulja prepržite sitno sjeckani luk 2-3 minute. Tada dodajte sitno nasjeckani češnjak, promiješajte i pržite još 1 minutu. Dodajte rižu pa uz miješanje pržite još 2-3 minute.
4. Nakon toga dolijte vino na rižu. Uz miješanje pustite da vino potpuno ispari i da riža upije okuse luka, češnjaka i vina.
5. Dodajte temeljac na rižu, postepeno, miješajući rižu dok ne upije temeljac, te ponovite radnju nekoliko puta dok ne potrošite sav temeljac. Pred sam kraj dodajte u rižoto prokuhane šparoge, promiješajte, dodajte sol i papar po želji te prokuhajte još 3 minute.
6. Ukupno vrijeme kuhanja riže bi trebalo biti oko 18 minuta, ovisno o vrsti riže koju ste stavili. Rižoto na samom kraju sklonite s vatre, dodajte maslac izrezan na kockice i promiješajte. Rižoto bi trebao još uvijek biti rijedak, te ga treba ostaviti da miruje 10ak minuta dok ne upije svu tekućinu.
Poslužite toplo, dodajte MEGGLE ribani sir po želji.

Sastojci:

• 400 g divljih šparoga
• 1 glavica luka
• 2 češnja češnjaka
• 150 ml bijelog vina
• 80 g MEGGLE premium maslaca
• sol
• papar
• 1 l temeljca
• 400 g riže arborio