Rožata

Priprema:

Pripremite 6 manjih kalupa za rožatu ili jedan veći. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.

Karamel
U dublju tavu stavite šećer i vodu na vatri srednje jačine. Šećer će se nakon par minuta početi topiti, miješajte ga (bolje je tavu okretati na vatri nego miješati kuhačom) kako bi se ravnomjerno rastopio. Promjena boje šećera, koja se odvija relativno brzo, biti će vam putokaz. Kad šećer poprimi bogatu bakrenu boju ulijte ga u kalupe. U svaki kalup ulijte toliko karamela da pokrije dno. Uzmite kalup i polako ga nagnite pa laganim pokretima kružite kako bi karamel obrubio bočnu stranicu kalupa. Ovo ponovite s preostalim kalupima ukoliko koristite više manjih.

Krema
U lonac ulijte pola litre MEGGLE mlijeka pa ga ugrijte i ostavite po strani da se ohladi.U posebnoj posudi pjenjačom (ili mikserom u najmanjoj brzini) izmješajte 5 jaja, šećer i vanilin šećer. Pazite da se jaja ne zapjene. Dodajte izribanu koricu limuna. Postepeno dolijevajte MEGGLE mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Važno je postepeno dodavanje kako bi se jaja temperirala i kako biste izbjegli stvaranje grudica.Kad umiješate mlijeko krema je gotova. Kremu je potrebno procijediti prilikom lijevanja u kalupe. Iznad kalupa postavite sito i izlijte kremu u kalup obložen karamelom.
Rožatu pecite u vodenoj kupelji ( fran. bain-marie). Manje kalupe ili jedan veći postavite u dublji lim za pečenje. U lim ulijte vodu do pola te ga stavite u pećnicu.
Pecite 30-35 minuta manje kalupe, odnosno 45-50 minuta jedan veći ili dok ne primjetite da je gornji sloj poprimio zlatnu boju. Rožata će vam djelovati mekana, no takva treba biti. Rožatu izvadite iz vodene kupelji. Budite oprezni s kalupima, vrući su. Ostavite ih na sobnoj temeraturi da se ohlade pa ih premjestite u frižider na najmanje 4 sata. Kalupe izvadite iz frižidera, uskim nožem obrubite rub kalupa, na vrh kalupa postavite tanjur tako da je gornja stranica tanjura okrenuta prema kalupu pa ih zajedno okrenite. Tanjur će sada biti na donjoj strani i na njemu će se nalaziti okrenuti kalup. Kalup lagano podignite, ako rožata i dalje ne izlazi, lagano jednu stanu povucite nožićem. Izaberite veći tanjur od rožate jer će dio karamela iscuriti odmah čim ga izvadite iz kalupa.

U slast!

Sastojci:

• 500 ml MEGGLE mlijeka
• 150 g šećera
• 5 jaja
• 1 vanilin šećer
• 1 limun
• prstohvat soli

SASTOJCI ZA KARAMEL
• 130 g šećera
• 30 ml vode